VAN OVERDAAD NAAR REGELMAAT EN EEN MAATJE MINDER

Al tientallen jaren kamp ik met overgewicht. Ik ben er na grondig zelfonderzoek inmiddels achter dat ik een stress- èn gezelligheidseter ben. Nu heb ik het, als ik geen last van stress heb, al gauw gezellig dus je snapt vast dat ik vaker te zwaar ben dan dat ik op gewicht ben...... Daar komt nog eens bij dat ik veel medicatie slik, waarvan een deel zorgt voor toename van eetlust en vasthouden van vocht. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik me daar ook wel eens achter verschuil; het blijft lastig om af te vallen als je hormoonhuishouding en metabolisme niet meewerken. Bovendien heb ik een aantal reumatische aandoeningen die ervoor zorgen dat ik slechts met mate kan bewegen; wandelen, fietsen en zwemmen zijn voor mij de beste opties, aldus de reumatoloog. Voor iemand die jarenlang op redelijk niveau heeft gevolleybald en getennist, was dat ff slikken. ‘Wandelen, fietsen en zwemmen?! Dat doe ik wel als ik 70 ben!’ dacht ik altijd.

Hoe het begon

Na een aantal moeilijke jaren (qua gezondheid) binnen ons gezin, waarin ikzelf ook nog menig operatie, behandeling en een pijnrevalidatietraject heb ondergaan en uiteindelijk met een burn-out thuis kwam te zitten, zat ik afgelopen zomer eindelijk weer beter in m’n vel. De nodige therapieën, wijze lessen van deze en gene èn zelfreflectie hebben me het laatste zetje gegeven tot zelfacceptatie maar ook -ontwikkeling. Ik heb mezelf de laatste jaren voorgehouden dat ik pas zou gaan afvallen als ik er mentaal 100% aan toe was en toen het moment – half september - daar was, heb ik de koe bij de horens gevat en een oriënterend bezoekje gebracht aan Vital Centre.

Start Body Support

Na een introductiegesprek met Lotte Harink had ik al snel twee dates met Tom Hannink en Randy Ophof te pakken en een week later ben ik gestart met het Body Support-programma (12 weken) onder begeleiding van Randy, gecombineerd met twee keer fitness/cardio in de week (aanvankelijk onder begeleiding van Tom) en één keer per week zwemmen. In de gesprekken met Tom en Randy heb ik mijn doelen moeten aangeven (gezonde leefstijl, meer bewegen en lager gewicht) en ben ik onderworpen aan een grondige medische check. Ook werd mijn lichaam compleet gescand d.m.v. de Body Scan (uitgevoerd met een soort 3D-weegschaal). Ik kan je verzekeren dat je dan serieus (figuurlijk uiteraard ) met je billen bloot gaat! Vochtgehalte (intra- en extracellulair), vetmassa, spiermassa, gewicht, niks blijft geheim! En dat is heel goed, want niets werkt beter dan geconfronteerd worden met de harde waarheid.

Het vervolg

Tijdens het eerste traject van drie maanden sprak ik Randy één keer in de twee weken uitgebreid; inmiddels ben ik al een eindje op weg in het tweede traject van drie maanden en is de frequentie van onze afspraken afgenomen naar één keer in de drie à vier weken. Ik heb dan ook mijn weegmoment. Verder krijg ik die dag de nieuwe menu’s voor de komende weken en we nemen zo nodig door waar ik de afgelopen weken tegenaan ben gelopen. Ook kan ik m’n vragen tussendoor per mail of app aan Randy stellen. Erg fijn dat hij praktisch de hele week bereikbaar is. Zijn respons zorgt telkens net voor het extra duwtje dat ik nodig heb. Tom heeft de eerste weken in de fitnesszaal een oogje in het zeil gehouden en informeert nog steeds regelmatig hoe het gaat.

Ik kan oprecht zeggen dat ik geen moment moeite heb gehad met het anders eten en meer bewegen. Ik eet volgens een bepaald menu, maar bij alles wat je eet worden alternatieven geboden. En als je die dan invoert (ik gebruik hiervoor de Body Support app) worden de calorieën meteen verrekend. Superhandig! Uiteraard is het niet altijd leuk als je niet ‘gezellig met de rest mee kan eten’, zeker niet op een feestje met taart èn alcohol èn chips èn toastjes..... Ik neem echter soms mijn eigen eten mee, zodat ik gevoelsmatig toch mee kan doen. Of ik houd mezelf voor dat ik thuis ’s avonds nog weer iets mag wat ik ook lekker vind. Ik heb nl. (max) zes eetmomenten op een dag en maak gebruik van een heel gevarieerd menu op basis van een uitgebalanceerde hoeveelheid kilocalorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten. Overigens doe ik soms ook wel grotendeels mee op een feestje, maar ik beperk me dan qua hoeveelheid. Wel de kwaliteit maar niet de kwantiteit, zo zie ik dat dan. Of ik neem wel m’n wijntjes maar niet de hapjes. Ik merk wel dat ik het programma heel goed kan aanpassen aan m’n eigen wensen. Randy vraagt mij regelmatig of ik geen honger heb, hetgeen ik tot nog toe steeds ontkennend heb kunnen beantwoorden.

De grote kracht zit ‘m wat mij betreft in het consciëntieus (af)wegen van alles wat ik eet. Afwegen in de zin van heel bewust stilstaan bij wat ik moet/wil eten en vervolgens daadwerkelijk met een keukenweegschaal wegen en exact vastleggen wat ik binnen krijg. Dit helpt mij enorm, want....... elk pondje gaat toch echt door het mondje. Het weegmoment motiveert mij nog eens extra. Het feit dat er iemand meekijkt die verstand van zaken heeft, beïnvloedt absoluut mijn wilskracht. Vermeldenswaardig is verder dat ik heel ‘normale’ dingen mag eten en dus geen bijzondere (en dure) levensmiddelen hoef aan te schaffen. In het verleden heb ik wel eens gekookt volgens de boeken van Sonja Bakker en Dr. Frank, maar de menu’s van Body Support bevallen mij absoluut beter. De combinatie met bewegen maakt dit programma voor mij tot een persoonlijk succes. Op advies van Randy ben ik de dagen waarop ik niet naar de sportschool ga, veel gaan lopen. Ik doe bijvoorbeeld regelmatig m’n boodschappen lopend, ik loop of fiets op zondag naar het voetbalveld in plaats van dat ik de auto pak etc. O ja, en ik kom – weer of geen weer – op de fiets naar de sportschool, nadat Randy mij na de eerste week waarin ik met de auto kwam fijntjes wees op deze mogelijkheid.......

En hoe is het nu?!

Inmiddels ben ik 20 weken onderweg, bijna 17 kilo lichter en voel ik me 17 keer beter dan voorheen! Het gewicht is voor mij overigens niet allesbepalend, de Body Scan geeft aan dat ik aanzienlijk wat vet verlies en spiermassa opbouw hetgeen ik veel belangrijker vind. Ik merk dit namelijk aan mijn lichaam: ik ben minder stram en de reumatische pijn is iets afgenomen, kortom: ik voel me over het algemeen genomen veel fitter. Ook kan ik nu bijvoorbeeld makkelijker iets uit het onderste schap van de supermarkt pakken en m’n veters weer eenvoudig strikken - enerzijds omdat m’n buik minder in de weg zit en anderzijds omdat m’n gewrichten soepeler zijn. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen! Uiteraard ben ik er ook erg blij mee dat de rondingen wat minder worden en ik weer in kleding van jaren geleden pas. Eind december heb ik voor het eerst sinds lange tijd bovenkleding in een ‘normale’ kledingzaak kunnen kopen, dat voelde zó goed! Ik heb nota bene dezelfde jurk als m’n slanke dochter van 20 gekocht. Okay, wel drie maten groter, maar goed...... het begin is er!! Ook anderen begint het op te vallen dat er iets aan mij is veranderd. Enne, nog een leuke bijkomstigheid: ik schijn nu nog meer op m’n zusje te lijken, die 11 jaar jonger en veel slanker is dan ik.

Tot slot

Ik ben bijzonder te spreken over de werkwijze van Vital Centre. Of het nu gaat om de ontvangst als je de sportschool binnenkomt, de informatieverstrekking, de activiteiten die regelmatig worden georganiseerd, het toezicht bij het sporten, de accommodatie en sfeer of de begeleiding bij het Body Support programma: ik vind het allemaal even prettig! Het gevoel van een ‘warm bad’ heeft men ook buiten het zwembad heel goed weten te creëren!

Ik ervaar Vital Centre als een professionele organisatie met mensen die overduidelijk goed gekwalificeerd zijn en plezier hebben in hun werk.

Inmiddels ben ik dus halverwege het tweede traject - onder de altijd bezielende leiding van Randy - met als persoonlijk doel nog een aantal kilo’s eraf en het bewegen zo mogelijk iets intensiveren. Ik heb goede hoop dat ik ook na afloop van dit traject de nieuwe manier van eten en bewegen kan blijven vasthouden, puur omdat het zo goed is afgestemd op mijn persoonlijke situatie.

Al met al een succesverhaal dat ik jullie niet wilde onthouden!

Met vitale groet,

Jet Tusveld (52 jaar)

18-02-2020

Interesse in het Body Support programma? Klik hier voor meer informatie of vraag ernaar bij één van de coaches in Vital Centre.